Kadınlarda İdrar Kaçırma

Kadınlarda idrar kaçırma rahatsızlığı kontrol edilemeyen ve istemsiz idrar tutamama halidir ve tıp literatüründe üriner inkontinans olarak adlandırılır. Kadınlarda idrar kaçırma durumu her yaşta olabilir fakat ilerleyen yaşlarda daha da sık görülmektedir. İdrar kaçırma olayı sürekli olarak tekrarlarsa hastalık olarak kabul edilir. Öte yandan idrar kaçırma durumu kişinin yaşam konforunu oldukça bozar ve dahası sosyal ve psikolojik sorunlara da yol açabilir. İdrar kaçırma rahatsızlığı hem kadınlarda ve hem de erkeklerde görülebilirse de kadınlarda daha da sık görülmektedir.

Normalde böbreklerden mesaneye idrar damlalar halinde gelir ve depolanır. Bu depolama fazında basınç düşüktür, artan idrar miktarına uyum sağlanır, mesane çıkışı kapalıdır yani idrar kaçırma olmaz. Boşaltma fazında ise, uygun yer ve zamanda mesane kasları yeterli güçte kasılır, aynı anda idrarı tutan çizgili kas gevşer, idrar uygun basınç ve akımla dışarıya boşaltılır. Bu esnada beyin, omurilik ve perifer sinir sisteminin de uyumlu çalışması gerekir. İşeme bozuklukları yukarda bahsedilen ya depolama ya da boşaltma fazını etkileyen hastalıklarda karşımıza çıkmaktadır.

kadınlarda idrar kaçırma

Mesanenin dolumu esnasında nörolojik hastalıklar, travma, enflamasyon gibi sebeplerle hastada sık idrara çıkma, gece idrara çıkma, idrar sıkıştırması, yetişememe tarzında idrar kaçırması gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır. Mesanenin boşaltımı esnasında, nörolojik, mesane kasına bağlı, psikolojik nedenlerle, işeme başlamasının gecikmesi, zorlanarak işeme, işeme sonunda damlama gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır.

İşeme bozukluğu ile gelen hastalardan iyi bir öykü alınmalı, ayrıntılı bir muayene yapılmalı, bu bozukluğa yol açabilecek hastalıklar ortaya konulmalıdır. İdrar tahlili ve kültür ile enfeksiyon varlığı ortaya konulmalıdır.

Kadınlarda İdrar Kaçırma Kimlerde Görünür?

Çok ve zor doğum yapanlar, obezlerde, şeker hastalığı olanlarda, tek düze sporsuz bir hayat tarzı olanlarda, sigara ve başka sebeplere bağlı KOAH hastalığına yakalananlarda ve sık idrar yolu enfeksyonu geçirenlerde sık görülür.

Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisi 

İşeme bozukluklarında tedavide hedef, böbreğin korunması, enfeksiyonun engellenmesi ve kontrolü, düşük basınçla yeterli depolanmanın ve işemenin sağlanması ve ayrıca idrar kaçırmayı engelleyerek  hastanın sosyal yaşamının düzeltilmesi, iş yaşamında kabul edilebilirliğinin sağlanması ve uyumluluğu olmalıdır.

Bunun için önce doğru tanıyı koymalıyız. İdrar kaçırmanın başlıca 3 tipi var;

Urg İnkontinans: Mesane detrüsor kasının anormal davranışına bağlı, tuvalete yetişememe halidir. Bu hastalar tamamen ilaç tedavisi ile sağlıklarına kavuşabilirler.

Stres İnkontinas: Karın içi basıncının en ufak artışı ile idrar kanalında oluşan bozukluk nedeniyle idrar tutamaz hale gelirler, oksurup hapşururken, gülerken veya ani yerinden kalkınca hastalar idrar kaçırır. Bunlarda tedavi cerrahidir. TOT veya TVT operasyonları son derece yüzgüldürücüdür. Kısa ve basit operasyonlardır ve hasta bir gün sonra sağlığına kavuşmaktadır.

Miks Tip: Bunlarda hem urg ve hem stres tip var, bu hastalara cerrahi ile beraber ilaç tadaviside başlamak gerek.

Bu tedavilere Davranış tedavisi,  Elektriksel uyarım ve keggel egzersizlerinide ilave edebiliriz.

Hastalıktan nasıl korunabiliriz: Sürekli yürüyüş yapmak, kilo almamak, sigara içmemek ve az sayıda konforlu doğum bizi bu hastalıktan koruyabilir.

150.000+

Hasta Kontrolü ile Her Çeşit Ürolojik Hastalıklara Özel Tedavi 

15.000+

Başarılı Ameliyat Sayesinde Sağlığına Kavuşan Hastalar ve Mutlu Hasta Yakınları 

32 Yıllık Tecrübe

Üroloji Alanında Profesyonel Tanı ve Tedavi Deneyimi