Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar yani kısaca cinsel hastalıklar, ateş, deri döküntüleri, baş ve eklem ağrıları, kadınlarda adet dönemi haricinde kanama, genital bölgede siğil oluşumu, yine kadınlarda vajinal kaşıntı, erkeklerde testislerde şişme, ağrı ve kaşıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı  meydana gelmesi, hem kadınlarda ve hem de erkeklerde cinsel organlarda akıntı, şişme, yara gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

Gonore ‘Bel Soğukluğu’

Neisseria gonorrhoeae bakterisinin yol açtığı, cinsel yolla bulaşan, üretral akıntı ve yanma ile karakterize bir hastalıktır. İhbarı zorunlu hastalıklardandır. Akıntıdan yapılan kültür ve Gram boyama ile tanı konur. Testler yapılamıyorsa hem N. Gonorrhoeae hem de C. Trachomatise yönelik tedavi uygulanmalıdır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar, cinsel hastalıklar

Genital Herpes Virüs Enfeksiyonu

Tedavi edilemeyen ve tekrarlayan bir viral enfeksiyondur. Genital bölgede ağrılı şişlik, içi su dolu kesecikler halinde başlar. Sonra iltihaplı akıntı olur, yaraya dönüşür. Zamanla kabuklanır, kasıklarda şiş lenf bezleri ele gelir. Ateş, başağrısı, halsizlikve kas ağrıları da eşlik eder. Özelliği sık tekrarlamasıdır. Tedavide sistemik antiviraller uygulanır. Hastalığın özelliği, cinsel bulaşma yolları, önlenmesi konusunda hasta ve yakınları bilgilendirilmelidir. 

Sifiliz

Tüm enfeksiyon hastalıkları içinde en derin ve karanlık konudur. Bu karışık hastalık T.pallidum isimli bir spiroket tarafından oluşturulur ve tarihte bir çok ünlüyü hasta etmiştir. Sifiliz sistemik bir hastalıktır. Önce enfeksiyon bölgesinde ülser ve yara ile karakterizedir. Sonra döküntü, cilt lezyonları ve ele gelen lenf bezleri gözlenir. Arkasından tuttuğu organa göre kalb, sinir sistemi, göz, işitme ve diş etinde şikayetlere yol açar. Sifilizli bir kişi ile teması olan herkes klinik olarak ve serolojik olarak test edilmelidir. Tanısı karanlık saha mikroskopisi ve kan testleri iledir. Tedavisi penisilindir. Tamamen yok edilmesi en önemli halk sağlığı hedeflerindendir. 

Genital Siğiller

İnsan papilloma virüsü tarafından oluşturulur. Gözle görülebilen dış siğiller ağrılı, kolay parçalanabilen, kaşıntılı şekilde olabilir. Bazı tipleri nadir de olsa kanserle ilişkili olabilir. Tanı gözle konur. Genelde şikayete yol açmazlar ve kendiliğinden iyileşebilirler. Tedavide bölgesel kremler kullanılır. Cerrahi olarak makas, küretaj, elektrocerrahi, lazer, kriyo gibi yöntemler uygulanır. Nüks edebilirler. Cinsel eşlerinin de incelenmesi gerekir.

Hiv Enfeksiyonu ‘AIDS’

HIV enfeksiyonu hiç şikayet olmadan AIDS’e kadar çok geniş bir klinik spektruma sahiptir. Enfeksiyondan AIDS’e kadar geçen süre genelde 10 yıldır. Erken tanı hastanın bilgilendirilmesine olanak sağlar ve böylece bulaşma azaltılabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından değerlendirme isteyen hastalar başta olmak üzere risk altındaki her kişiye HIV tanı testleri yapılmalıdır. Test pozitif çıkan kişinin kapsamlı bir bakımının yapılabileceği bir kliniğe yönlendirmek tavsiye edilmektedir. Cinsel temasda bulunan partnerlerinin de değerlendirilmeli ve tedavisi planlanmalıdır. Sonuç olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda kişiler bilinçlendirilmeli ve gerekli önlemler alması konusunda eğitilmelidir. 

150.000+

Hasta Kontrolü ile Her Çeşit Ürolojik Hastalıklara Özel Tedavi 

15.000+

Başarılı Ameliyat Sayesinde Sağlığına Kavuşan Hastalar ve Mutlu Hasta Yakınları 

32 Yıllık Tecrübe

Üroloji Alanında Profesyonel Tanı ve Tedavi Deneyimi