Literatürde sistit olarak bilinen mesane yani idrar torbası iltihabı rahatsızlığının meydana gelmesindeki en önemli nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardan dolayıdır. Kadınlarda bu durum idrarı mesaneden dışarı taşıyan ve üretra adı verilen tüpün erkeklere nazaran daha kısa olmasından dolayıdır ki, bu sistit rahatsızlığı daha sık görülmektedir.
Mesane Enfeksiyonu ‘İdrar Torbası İltihabı’
İdrar torbasının iltihabı yani sistit, çoğu kez aniden başlayan idrar yaparken yanma, sık tuvalate gitme, aniden sıkışarak idrara koşturma ve göbek altında ağrı ile karakterizedir. Bazen kanlı veya bulanık kötü kokulu idrar da gözlenebilir. Ateş ve sitemik bulgular nadirdir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülürler. Bir kez enfeksiyon geçiren biri daha sonra yeniden enfeksiyona yakalanma eğilimindedir.
Tanıda idrar tahlili ve kültürü önemlidir. Komplike değilse radyolojik görüntülemeye gerek yoktur.
Tedavide ise kısa süreli ağızdan antibiyotik verilir. Tekrarlayan sistit rahatsızlığın nedeni araştırılmalı ve gerekirse koruyucu önlemler alınmalıdır. Eğer neden taş v.b. ise ortadan kaldırılmalıdır. Sistit cinsel birleşmeden sonra gözleniyorsa, mesanenin sık boşaltılması ve birleşmeden hemen sonra tek doz antibiyotik alınması önerilmektedir.