Prostat Ameliyatında Plazma Kinetik Yöntemi
Plazma Kinetik Prostat Ameliyatı Nasıl Uygulanır?
Plazma Kinetik prostat ameliyatı uygulaması prostatın ilaçla tedavi edilemediği durumlarda gerçekleştirilmektedir. Plazma Kinetik prostat ameliyatı kapalı cerrahi yöntemidir.
Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçası olan küçük bir bezden oluşan organdır. Prostat bezi ceviz büyüklüğündedir konumu itibari ile mesanenin altında ve rektumun önünde bulunmaktadır. Prostat, ayrıca cinsel ilişki sırasında boşalma söz konusu olduğunda spermleri testislerden alır ve semendeki bazı sıvıları üretmeye yardımcı olan bir bezdir.
Prostat bezi bazı durumlarda büyümeye eğiliminde olan bir organ olduğundan genellikle orta yaşın üzerindeki erkeklerin çoğunda görülür. Prostat büyümesi herhangi bir belirti vermemesi nedeniyle yıllık prostat muayenesinin mutlaka yaptırılması önerilir.
Prostat Büyümesi Nedir?
Erkeklerde bulunan prostat bezi, doğal bir yaşlanma süreci olarak genellikle 40 yaşından sonra genişlemeye başlar ve bu genişlemeye iyi huylu prostat hiperplazisi yani diğer bir ismi ile iyi huylu prostat büyümesi adı verilir. Prostat büyüdükçe, üretraya baskı yapabildiğinden ötürü üretrada meydana gelen bu daralma sonucu oluşan prostat büyümesi bazı erkeklerin idrara çıkma sorununa neden olabilir. Ayrıca prostatın aşırı büyümesi ise idrarda kan görülmesi veya testislerde ağrı olması gibi belirtileri beraberinde getirmektedir.
Prostat büyümesi söz konusu olduğunda çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Ancak hangi tedavi yönteminin daha doğru olduğu yapılacak olan testlerin ardından belirlenmektedir. Plazma Kinetik prostat ameliyatı da prostat büyümesi için kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir.
Plazma Kinetik Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Plazma kinetik prostat ameliyatı genel anestezi veya duruma göre belden aşağısının uyuşturularak yapıldığı spinal anestezi yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Plazma Kinetik prostat ameliyatı sırasında idrar yolundan metal bir tüp sokulur ve penis içinden üretraya geçirilir. Tüpün içinden dokuları elektrik sistemi ile kesmeye ve kan damarlarını yakmaya yarayan rezektoskop geçirilerek bipolar elektrik enerjisi ile prostat kesilir ve daha sonra vücuttan dışarıya alınarak ameliyat işlemi tamamlanır. Plazma Kinetik prostat ameliyatı sonrası mesaneye sonda takılır.
Plazma kinetik prostat ameliyatı sırasında dışarıya çıkarılan parçalar eğer gerekli görülürse laboratuvara gönderilir. Plazma kinetik prostat ameliyatı süre olarak 1-1,5 saat sürmekte ve hasta anestezi altında olduğu için hiçbir şey hissetmemektedir.
Plazma Kinetik Prostat Ameliyatı Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?
Plazma kinetik prostat ameliyatı sonrasında prostat bezinin çıkarıldığı bölgede yara yeri meydana gelir ve bu yaranın tam olarak iyileşmesi 1,5-2 ayı bulabilir. Yara iyileşmesi tamamlanıncaya kadar idrarda kanama oluşabilir.
Plazma Kinetik Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Plazma kinetik prostat ameliyatı avantajları diğer kapalı cerrahi yöntemlerine göre oldukça fazladır. Düşük voltaj uygulaması yapıldığı için enerji sadece prostata temas edilen noktayı etkiler ve çevre dokulara herhangi bir zarar vermez. Diğer cerrahi yöntemlere göre iyileşme süreci çok daha hızlıdır.
Plazma kinetik tedavisi söz konusu olduğunda idrar kanalında herhangi bir darlık oluşmaz ve işlem süresi daha kısadır. Plazma kinetik prostat ameliyatı her türlü prostat sorununda kullanılabilir. Ameliyat sonrasında idrar kaçırma sorununun görülmesi diğer ameliyat yöntemlerine göre daha düşüktür. Ameliyat sırasında çıkarılan parçaların doku incelemesi yapılabilir ve kanser varsa tespit edilebilir.
Plazma kinetik prostat ameliyatı iyi huylu prostat büyümesi olan hastaların güvenle tercih edebileceği bir yöntemdir. Aynı zamanda gizli kanser olması durumunda doku incelemesi yapılırken erken teşhis mümkündür. Plazma kinetik prostat ameliyatı nasıl yapılır sorusunun detaylı cevabı için kliniğimize başvurabilirsiniz.